V kuchyni
Levandule jako koření je příliš voňavá, proto používáme méně aromatické listy v menším množství, které sušíme při teplotě 36°C. Můžeme kořenit skopovou pečeni, dušené maso, rybí polévky, houbové pokrmy či saláty, zeleninu.
Levandulová limonáda:
15 dkg cukru svaříme s 1/4 vody, po rozpuštění přidáme 1 celý vymačkaný citrón a 4 polévkové lžice levandulových květů a necháme louhovat. Přidáme 1,7 l vody a dáme vychladnout. Zdobíme citrónem a mátou. Vynikající studený nápoj v horkých dnech.
Levandulový čaj:
1 lžičku levandulových květů přelít horkou vodou a nechat 5 minut louhovat, scedit. Levandule nám prospěje především po namáhém dni.
Levandulový ocet:
Květy napěchované ve sklenici zalijí ovocným octem (dobrý je kvalitní jablečný, protože sám o sobě má skvělé účinky). Sklenici každý den protřepeme a po dvou týdnech na teplém místě ocet přecedíme.
Užití:
- oceníte v péči o problematickou pokožku, jelikož dokáže dobře vysušit a dezinfikovat pupínky akné
- dezinfikuje a zklidní také místa podrážděná štípnutím hmyzem.
- působí jako přírodní repelent proti komárům, vosám, včelám i pár kapek na kůži působí proti klíšťatům
- přidáním pár kapek na zubní kartáček k pastě vyčistíte krásně své zuby bez pasty
- ústní voda - dezinfikujete ústní dutinu a zničíte bakterie v ní
- při koncentraci s vodou kloktáme
- uleví při bolestivé únavě a otoku nohou, stačí ho přidat trochu do koupele nohou,zabrání nadměrnému pocení nohou a jejich zápachu, či zničí plíseň
- ocet přidaný v malém množství do vody k opláchnutí vlasů zneutralizuje zbytky šampónu, což vlasům vyrovná jejich přirozené pH a budou tak pevné a lesklé
Levandulový koláč:
175 g rozpuštěného másla, 175 g de moučkového cukru, 3 rozšlehaná vejce, 175 g hladké mouky, 2 lžíce čerstvých levandulových květů nebo 1 lžíce sušené mleté kuchyňské levandule, 1/2 lžičky vanilkového extraktu,2 lžíce mléka,
1/2 lžičky vody, několik čerstvých levandulových květů
Smíchejte máslo s cukrem do hladka. Přidejte vejce a dobře rozmíchejte, vmíchejte mouku, levanduli, vanilku a mléko.Těsto vlijte do formy cca 20 cm a zhruba hodinu pečte v předehřáté troubě cca na 180 °C. Potom nechte vychladnout. Smíchejte práškový cukr s vodou a míchejte tak dlouho, až dostanete homogenní a hladkou hmotu. Nalijte na koláč a ozdobte čerstvými levandulovými květy.
Levandulová zmrzlina:
15 dkg medu, 400 ml šlehačky, 1 polévková lžíce levandulových květů
V hrnci zahřejeme med do tekutého stavu, přidáme rozdrcenou levanduli. Ušleháme šlehačku, odstavíme hrnec s medem a levandulí a pomalu přidáváme našlehanou šlehačku. Dáme do mrazničky a cca po 45 min promícháme vidličkou